Καλοκαιρινές Διακοπές

Συμβουλές για την περίοδο των διακοπών

Στις διακοπές όλοι είμαστε πιο χαλαροί και ξέγνοιαστοι. Άλλωστε ο σκοπός των διακοπών είναι να ξεκουραστούμε, να περάσουμε όμορφα και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας! Συνήθως οι περισσότεροι έχουμε την τάση να ξεφεύγουμε, να μην ακολουθούμε συγκεκριμένα προγράμματα και φυσικά να λυγίζουμε σε διάφορες προκλήσεις. Δεν είναι όμως κρίμα να πάει χαμένη όλη η σκληρή προσπάθεια που κάναμε τόσο καιρό για να χάσουμε κάποια κιλά? Μερικές συμβουλές για αποφυγή συσσώρευσης περιττών κιλών και διατήρηση του βάρους είναι οι εξής:

  1. Μην ξεχνάτε να ξεκινάτε την ημέρα σας με ένα ισορροπημένο πρωϊνό! Προτιμήστε άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα εποχής, βρώμη, ένα αυγό βραστό, ένα τόστ ή και ένα κομμάτι σπιτικό κέικ. Άλλωστε το πρωϊνό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας!
  2. Προσπαθήστε να καταναλώνετε ένα ελαφρύ και ένα κυρίως γεύμα κάθε μέρα! Μην παραλείπετε γεύματα! Μην αποφύγετε να φάτε το μεσημέρι επειδή το βράδυ θα πάτε σε κάποιο εστιατόριο ή είστε κάπου καλεσμένοι! Αυτό θα σας δημιουργήσει μεγαλύτερη πείνα! Μπορείτε να καταναλώσετε ένα τόστ, μια σαλάτα, φρούτα με τυρί ή γιαούρτι. TIP: Αφαιρείτε το ορατό λίπος από το κρέας πριν το καταναλώσετε!
  3. Προσπαθήστε να διατηρείτε σταθερές ώρες γευμάτων και μην ξεχνάτε τα σνακ! Μην ξεχνάτε ότι τα μικρά και συχνά γεύματα αυξάνουν τον μεταβολισμό!
  4. Πάρτε τον έλεγχο και καταπολεμήστε την πείνα! Αν νιώσετε ότι πεινάτε κατα τη διάρκεια της ημέρας μπορείτε να καταναλώσετε φρέσκα λαχανικά κομμένα σε στικς, ή 1-2 φρούτα κομμένα σε μικρά κομματάκια ή γιαούρτι φρούτου 0% ή ενα τζέλλυ διαίτης!
  5. Προτιμήστε φρούτα και όχι φρέσκους χυμούς! Τα φρούτα θα γεμίσουν το στομάχι σας αφού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θα σας προκαλέσουν το αίσθημα του κορεσμού αλλά και το πιθανό πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Μην ξεχνάτε ότι για να ετοιμάσετε ένα χυμό χρειάζεστε περίπου 4-5 φρούτα!
  6. Πίνετε άφθονο νερό! Κρατάτε τον οργανισμό ενυδατωμένο! Μην αντικαθιστάτε το νερό με αναψυκτικά ή άλλα ροφήματα αφού αυτά όχι μόνο δεν ξεδιψάνε αλλά προσθέτουν και κενές θερμίδες.
  7. Προσοχή στην ποσότητα λαδιού που θα χρησιμοποιείτε! Ζητήστε σαλάτα χωρίς λάδι και λαδώστε εσείς με 1κ/κι και αρκετό λεμόνι ή ξύδι!
  8. Αποφύγετε τα τηγανητά! Προτιμήστε φαγητά στη σχάρα ή στο φούρνο και συνοδέψτε τα με μια δροσιστική σαλάτα και λίγο ψωμί ή ρύζι ή μια μικρή πατάτα jacket.
  9. Μπουφέ… Όταν σερβιριστείτε απομακρυνθείτε από το μπουφέ! Να θυμάστε ότι τα φαγητά στο μπουφέ είναι για να διαλέξουμε τι προτιμούμε να φάμε και όχι για να τα δοκιμάσουμε όλα.
  10. Προσοχή στο αλκοόλ! Πιείτε με μέτρο! Κάθε γραμμάριο αλκοόλ δίνει 7θερμίδες! Να θυμάστε ότι το αλκοόλ δεν έχει διατροφική αξία!
  11. Γλυκά και διακοπές… Προτιμήστε την κατανάλωση παγωτού χαμηλό σε λιπαρά ή τζέλλυ διαίτης με φρούτα εποχής ή μια κρέμα με άπαχο γάλα και ελάχιστη ζάχαρη ή γλυκό του κουταλιού.
  12. Προγραμματισμός! Προσπαθήστε να οργανώνετε την μέρα σας και να έχετε μαζί σας σνακ πλούσια σε θρεπτικές ουσίες όπως για παράδειγμα φρούτα εποχής, μπάρα δημητριακών, λαχανικά, κράκερ με τυρί χαμηλό σε λιπαρά, αυγό βραστό, δημητριακά με άπαχο γάλα, φρουτοσαλάτα, γιαουρτάκι με φρούτα.
  13. Διασκεδάστε και κινηθείτε!!! Μην ξεχνάτε ότι μισή ώρα άσκηση ημερησίως είναι αναγκαία. Αν είστε στην παραλία προτιμήστε να παίξετε ρακέτες, να περπατήσετε κατά μήκος της παραλίας, να κολυμπήσετε παράλληλα της παραλίας ή μέχρι τη σημαδούρα, να εξασκήσετε κάποιο θαλάσσιο άθλημα. Αν είστε στο βουνό μπορείτε να περπατήσετε ένα μονοπάτι της φύσης, να ανεβείτε γρήγορα τα σκαλιά, να κάνετε ποδήλατο. Επίσης μπορείτε να χορέψετε στους ρυθμούς που εσείς προτιμάτε. Αν είστε σε μια ξένη χώρα περπατήστε αρκετά και χρησιμοποιήστε λιγότερο το λεωφορείο ή το ταξί. Μην ξεχνάτε ότι η άσκηση μειώνει στο άγχος κάνοντας μας να νιώθουμε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι.
  14. Ύπνος και ξεκούραση… Έρευνες έδειξαν ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί στην κατανάλωση τροφών που περιέχουν ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και συνεπώς περισσότερες θερμίδες. Προσπαθήστε να κοιμάστε 8 ώρες κάθε βράδυ!

Leave a Reply