Αλκοόλ και θερμίδες

Στις μέρες μας το αλκοόλ συνδέεται άμεσα με τις κοινωνικές εξόδους, τόσο στα πλαίσια της δουλειάς όσο και σε οικογενειακά τραπέζια. Αυξημένες ποσότητες αλκοόλ καταναλώνονται ιδιαίτερα την περίοδο των εορτών. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, και συγκεκριμένα το κόκκινο κρασί, μπορεί όντως να βοηθήσει την καλή λειτουργία της καρδίας, αυξάνοντας τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL), αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνοντας τις φλεγμονές καθώς επίσης και μειώνοντας την εμφάνιση των καρδιαγγειακών αιτιών. Ένα-δύο ποτά την ημέρα είναι αρκετά για να έχετε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Η συνεχής όμως υπερκατανάλωση αλκοόλ αδυνατίζει τον καρδιακό μύ με αποτέλεσμα να προκαλεί διάφορους καρδιοαγγειακούς νόσους. Επίσης το αλκοόλ μπορεί πολύ εύκολα να επηρεάσει αρνητικά την προσπάθεια απώλειας βάρους, αφού κάθε του γραμμάριο περιέχει 7 θερμίδες. Για το λόγο αυτό η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται με μέτρο ιδιαίτερα από τα άτομα που κάνουν δίαιτα.

ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΟ ΠΟΤΟ ΘΕΡΜΙΔΕΣ (KCal)
120ml λευκό κρασί 70
120ml κόκκινο κρασί 85
120ml γλυκού κόκκινου κρασιού 105
120ml σαμπάνια 78
330ml μπύρα 116
45ml βότκα, ρούμι, τζιν, ουίσκι 100
45ml ούζο, τσίπουρο 150
Κοκτέιλ >200
100ml margarita 150
150ml mojito 220
250ml Bacardi & coke 203

 
ΜΥΣΤΙΚΑ:

  • Προτιμήστε να συνοδεύσετε το αλκοόλ σας με στικς λαχανικών ή φρούτα και όχι σνακ με πολλές θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη όπως τους ξηρούς καρπούς, τα πατατάκια, τις σοκολάτες
  •  

  • Αραιώστε το ποτό σας με νερό [απλό ή ανθρακούχο], πάγο, σόδα ή αναψυκτικό διαίτης
  •  

  • Μια καλή επιλογή είναι η μπύρα, η οποία αποτελείται κυρίως από νερό και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Η απορρόφησή της γίνεται πιο αργά από το στομάχι συνεπώς η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Leave a Reply