1. Μπορεί η κατανάλωση ζάχαρης να προκαλέσει διαβήτη? Ο διαβήτης είναι μια αρρώστια όπου το πάγκρεας δεν παράγει αρκετά επίπεδα ινσουλινης ή δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη. Οι αιτίες είναι πολλές και μπορεί να σχετίζονται με την ηλικία, το σωματικό βάρος και διάφορους γενετικούς παράγοντες! Απο μόνη της η κατανάλωση ζάχαρης δεν προκαλεί διαβήτη. Παρόλα αυτά η σωστή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
2. Τα άτομα με διαβήτη μπορούν να καταναλώνουν υδατάνθρακες π.χ. μακαρόνια, ψωμί, ρύζι? Φυσικά και μπορούν φτάνει τα τρόφιμα αυτά να είναι καταμερισμένα σωστά μέσα στη μέρα και να γίνονται οι σωστοί συνδυασμοί για καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Το σταθερό ωράριο και οι σωστές ποσότητες κάθε γεύματος βοηθούν στη ρύθμιση του διαβήτη. Επίσης, θα ήταν καλύτερα να προτιμάτε τρόφιμα ολικής αλέσεως αφού οι φυτικές ίνες που περιέχουν επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων στο αίμα.
3. Τα άτομα με διαβήτη απαγορεύεται να καταναλώνουν καρπούζι και σύκα? Τα φρούτα περιέχουν υδατάνθρακες γιαυτό σίγουρα είναι καλύτερα να μην καταναλώνονται όλα μαζί αλλά να μοιράζονται κατα τη διάρκεια της ημέρας. Τα σύκα και το καρπούζι έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή μετά την κατανάλωσή τους αυξάνουν κατα πολύ τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Τα διαβητικά άτομα καλύτερα να αποφεύγουν τα ώριμα φρούτα και να προτιμούν φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως μήλο, αχλάδι, κεράσια, γκρειπφρουτ.
4. Οι διαβητικοί απαγορεύεται να πίνουν αλκοόλ? Όχι, απλά χρειάζεται προσοχή και μέτρο, αφού το αλκοόλ μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία ιδιαίτερα αν ο ασθενής δεν έχει καταναλώσει κάποιου είδους τροφή πιο πριν. Καλό είναι τα διαβητικά άτομα να πίνουν αλκοόλ με τη συνοδεία κάποιου σνάκ.
5. Σε περιπτώσεις υπογλυκαιμίας τι πρέπει να κάνουμε? Πολλές ώρες νηστικοί ή περισσότερες δόσεις ινσουλίνης μπορούν να προκαλέσουν επεισόδια υπογλυκαιμίας. Πολλοί νομίζουν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να καταναλώσουν απεριόριστες ποσότητες υδατανθράκων και κυρίως γλυκών και σοκολάτων για να ανεβάσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να σταματήσουν τα συμπτώματα του υπογλυκαιμικού επεισοδίου. Σε περιπτώσεις υπογλυκαιμίας, μπορείτε να καταναλώσετε τα πιο κάτω:
– 1/2 ποτήρι χυμό + 1 ολοσίταρο παξιμάδι
– 1/2 ποτήρι κανονικό αναψυκτικό + 1 φρυγανιά ολικής αλέσεως
– 1-2 κουταλάκια του γλυκού μέλι + 1 κριτσίνι ολικής αλέσεως
– 1 ποτήρι γάλα άπαχο ή χαμηλό σε λιπαρά
– 2 κουταλιές της σούπας σταφύδες + 1 ολοσίταρο παξιμάδι
Δώστε στον εαυτό σας 15 λεπτά και επαναλάβετε τη μέτρηση. Αν τα επίπεδα συνεχίζουν να είναι χαμηλά τότε καταναλώστε ένα από τα πιο κάτω:
– κράκερ με τυρί – ψωμί ολικής αλέσεως με γαλοπούλα
– δημητριακά προγεύματος με γάλα