Πιθανες ανησυχιες και συμβουλες για την διατροφικη συμπεριφορα του παιδιου σας

Μήπως το παιδί σας επιλέγει να τρώει συγκεκριμένα φαγητά μόνο? Μήπως ανησυχείτε αν η δική σας στάση είναι σωστή? Είναι απλά μια φάση και θα περάσει ή πρέπει να πάρετε δραστικά μέτρα? Ας δούμε λοιπόν πιθανές ανησυχίες.

 

Άρνηση για κατανάλωση λαχανικών: Μελέτες έδειξαν ότι από τη γέννηση μας προτιμούμε τα αλμυρά και γλυκά φαγητά. Όντως μερικά λαχανικά έχουν ισχυρή γεύση και οσμή, γι’αυτό πιθανώς να μην γίνονται αποδεκτά από τα παιδιά. Μια προτεινόμενη λύση είναι η χρήση πλέντερ για να πολτοποιήσετε διάφορα λαχανικά και να τα αναμείξετε σε φαγητά που είναι ήδη αποδεκτά από τα παιδιά. Για παράδειγμα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως βάση μιας σπιτικής πίτσας μαζί με ντομάτα, τυρί και γαλοπούλα, ή σε μια σούπα. Ένα άλλο έξυπνο μυστικό είναι αρχικά να δοκιμάστε να εντάξετε στη διατροφή των παιδιών τα πιο γλυκά λαχανικά όπως καρότο, κολοκύθι, μπιζέλι, πατάτα, καλαμπόκι αφού αυτά λόγω γεύσης μπορούν να γίνουν αποδεκτά ευκολότερα.

 

Προσοχή όμως! Αν το παιδί καταναλώσει λαχανικά ή οποιοδήποτε φαγητό που δυσκολευόταν να καταναλώσει τότε θα ήταν καλά η επιβράβευσή του να είναι μια βόλτα στο πάρκο, ποδηλασία, ένα αυτοκόλλητο, ένα βιβλίο ή ένα εισιτήριο για τον αγώνα της αγαπημένης του ομάδας. Αποφύγετε να το επιβραβεύσετε με μια γλυκιά απόλαυση, όπως για παράδειγμα μια σοκολάτα ή ένα παγωτό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην υπερκατανάλωση.

 

Επιπρόσθετα, επιστημονική έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από παιδιά ηλικίας 4 και 5 χρονών αυξήθηκε με την παρακολούθηση κινουμένων σχεδίων που έχουν στόχο να παροτρύνουν τα παιδιά ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών επιδράει θετικά στον οργανισμό. Για παράδειγμα, ο Πόπαϊ ενθάρρυνε την κατανάλωση σπανακιού για απόκτηση περισσότερης μυϊκής δύναμης!

 

Το παιδί δεν πεινάει την ώρα που πρέπει: Καλό θα ήταν να μην αγχώνεστε όταν το παιδί δεν πεινάει. Το παιδί θα φάει στο επόμενο γεύμα ή σνάκ, όταν καταλάβει το ίδιο ότι πεινάει. Να είστε σίγουροι ότι αν κάνατε μια ημερήσια καταγραφή των φαγητών που καταναλώνει το παιδί θα αντιληφθείτε ότι τρώει πολύ περισσότερα από ότι νομίζετε.

 

Το παιδί σας πετάει το φαγητό του έξω από το πιάτο και αρνείται να φάει άλλο: Τέτοια συμπεριφορά δείχνει ότι πιθανώς το παιδί να έχει χορτάσει ή χρειάζεται την προσοχή σας! Συμβουλή μου είναι να αποδεχτείτε το γεγονός και να συνεχίστε χωρίς να δώσετε υπόσταση στο θέμα. Συνήθως τα παιδιά δεν επαναλαμβάνουν μια αρνητική συμπεριφορά η οποία έχει περάσει απαρατήρητη. Αν η ανάπτυξη του παιδιού κυμαίνεται στα κανονικά επίπεδα για την ηλικία του τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

 

Υπερβολική κατανάλωση γλυκών: Αν το παιδί σας ζητάει επανειλημμένα την κατανάλωση γλυκών τότε προσπαθήστε να προσφέρετε επιλογές φαγητών που έχουν γλυκιά γεύση αλλά είναι ταυτόχρονα υγιεινές όπως για παράδειγμα γιαουρτάκι φρούτου χαμηλό σε λιπαρά, φρούτο εποχής, σάντουιτς με τυρί και γαλοπούλα, γάλα με δημητριακά. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και γλυκών μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία και συνεπώς στην εκδήλωση διάφορων ασθενειών.

 

Συμπερασματικά, να θυμάστε ότι η συσχέτιση του φαγητού με την αγάπη θα ήταν καλά να αποφεύγεται, αφού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την σχέση σας με τα παιδιά. Η φράση «Αν δεν φας τα λαχανικά σου δε θα σε αγαπώ» καλύτερα να μην χρησιμοποιείται. Είστε το πρότυπο για το παιδί σας γι’αυτό λοιπόν σημαντικό είναι πρώτα να ακολουθείτε εσείς υγιεινές διατροφικές συνήθειες και μετά τα παιδιά απλά θα το αντιγράψουν.

 

 

 

Έλενα Αλετράρη BSc, MSc, MBA

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Τεχνολόγος Τροφίμων

Leave a Reply